2009. december 15., kedd

DECEMBER

ZENESAROCK – December

Decemberben mindenki körül felpörög a valós világ, ajándékszatyrok hónapja ez, a jövőbeli tervezgetéseké, a család szétszóródott tagjainak találkozásáé és a Karácsony Ünnepe.
Ilyenkor igazán hangulatos a barátok társaságában a forralt bor kortyolgatása és a diákkori szilveszteri bulik felidézése, hogy akkor nekünk nem a Red Bull adott szárnyakat, hanem a szabadságérzet, a vidék vad, de egyben barátságos hófödte dombjai, fenyői, minden Apa ajándékba küldött, saját préselésű és erjesztésű flakonos bora.

Most is ilyen világot élünk, csak a tényezők változtak meg körülöttünk, megfontoltabbá váltunk.
Más terveket szövünk, mint ahogy ezt tettük 10-15 évvel ezelőtt. Ki így, ki úgy…
Egyik este sétáltunk hosszan a Kossuth utcán, rácsodálkozva az energiatakarékos díszbe öltöztetett fákra, az ünnepi fények által megvilágított választási bannerekre és plakátokra, villanyoszlopokra fémkapcsokkal erősített feszes mosolyokra, tekintetekre.
Jó érzés volt behunyni a szemem és kívánni valamit…, nem előttük és nem tőlük…, csak egyszerűen, ott sétálva a családdal, beburkolózva a várost beborító hangulattal, kívánni valamit ebben a virtuális, vírusos és műanyagban tocsogó világban, valami természetből fakadót. Hogy tudjak szeretni! Még jobban szeretni, mindig jobban szeretni. Igen, a Nővéremmel való eszmefuttatás jutott eszembe elsőként így hirtelen a járda közepén: a „szeretni tudás” a legértékesebb emberi tulajdonság! És ezt kívántam másoknak is.
Szép a December. Szép a Karácsony. A legszebb.
Tudjunk majd a jövőben is meghitten megünnepelni, magunkhoz szorítani szeretteinket. Ezt is kívánom! :) Barátaim maradjanak a barátaim, a Múzsa mindig telepedjen vállamra és hintsen be gondolataival, mikor éppen arra van kedve. Legyen erőnk túlélni és átlépni a visszahúzó erőket, gondokat. Legyen egy egészséges Anyaországunk, ki esténként csókot tud lehelni elszakadt fiai homlokára.

Néhány barátot, ismerőst – akiket egy közös szál fűz össze közvetve vagy közvetlen: a zene – kérdeztem meg a 2010-es évre szőtt terveikről, persze tömören. Székelyudvarhelyi emberek, kik egykoron zenéltek, vagy ma is aktívan zenélnek, avagy zenével foglalkoznak országhatárokon belül és kívül. Ki innen, ki onnan válaszolt és ezúttal is köszönöm Nekik!

– Mit szeretnél elérni a 2010-es évben? Milyen terveid, vágyaid vannak, amit szeretnél, ha teljesülne? Zenéről és nemcsak…

Orbán Ferenc
– Ötletekben nem szenvedek hiányt, így a 2010-es év is azt sejteti: nem fogok tétlenkedni. Mindenekelőtt szerzői gyermeklemezemet szeretném elkészíteni, ezzel párhuzamosan – a nemEZ és Orpheusz zenekarok lemezfelvételeinek eleget téve – az év első felében harmadmagammal Cseh Tamás emlékest-turnét szervezünk. Reményeim szerint megannyi zenei elfoglaltság is vár rám, amelyek most még bimbóban, szeretném a színházzenei tevékenységem is tökéletesíteni.

Murányi Tóni
– Hát, mivel éppen a napokban folynak az új lemezünk utómunkálatai (hivatalos megjelenés: december 14.), természetesen a jövő évi kívánságaim nagy része ehhez kapcsolódik. Közel egy évig dolgoztunk ezen a 15 számos anyagon, és legfőbb álmom, hogy ez minél több hallgatóhoz eljusson. Ennek érdekében egyezséget kötöttünk a kiadóval (Erdélyi Híradó, Kolozsvár), hogy a dalaim mp3-ban letölthetőek legyenek a weboldalamról. A kiadó pedig a szép szöveges-verses könyvvel megjelenő lemezt árusítja majd. Továbbá szeretném bepótolni az elmúlt évben kimaradt koncerteket, és szeretném, ha ősszel eljutnék végre Mongóliába, jó ideje tervezem már ezt a túrát is. Röviden ennyi lenne… Sok?

Demény Huba
– Ez a kérdés szerintem minden ember agyában megfordul így év vége felé.
Én nem szoktam előre konkrét terveket szőni. De mindig minden évre van egy pár általános kívánságom a magam, a családom és a környezetem számára. Legyen egészség, igazság, bizalom, remény és hit. Ha ezek megvannak, a többi majd kialakul. Mert mindenki azért hajt és küzd, hogy megvalósítsa álmait/terveit, és ha az imént felsoroltak teljesülnek, akkor minden sikerülhet.

Szalai Attila
Akkor idézek:
„A zene jó hasonlat az időre. Egy hang akkor gyakorol hatást az emberre, ha emlékszik az előzőre, és várja a következőt… Mindegyik csakis a múltba és a jövőbe ágyazva nyer értelmet.” (Francois Lelord)

Sima Endre
– Na, akkor, kezdjük:
Zenével kapcsolatosan, azt szeretném, ha nem zenélnék és letehetném már azt a gitárt. Lehetőleg ne is halljak a zenéről többet, sőt mi több, zenét se hallgassak, ha nem muszáj. Nnnnah…? Mielőtt nagyon összehúznád a szemöldököd, szólok, hogy ez vicc volt.
Terveim nincsenek, az meg, hogy azt szeretném, hogy az emberek jobban odafigyeljenek az élő zenére, az nem álom.
Röviden ennyi.
Ja!
A nem zenével kapcsolatos álmokról, meg nem beszélek. Túl hosszú lenne a lista.

Sükösd Attila
– Köszönöm érdeklődésedet…
A 2010-es év elképzelése talán a 2009-es év folytatása lenne… azaz, amit kreáltam, azt kiadni!!
Nagyon nehezen sikerült összehozni – végre – azt, ami engem tükröz. Úgy készíteni nótát és felvenni, ahogy szeretném… de végül sikerült.
http://www.myspace.com/sukosdattila

Kolumbán Zoltán Sándor
Zenével, zenéléssel kapcsolatos terveim a jövő évre főleg a Yesterdays-hez kötődnek. Jelenleg is dolgozunk a második albumon, amit valamikor tavasszal szeretnénk megjelentetni. Nagyon sok munka, vesződés meg fáradtság van benne, de egyrészt pont ezért reméljük, hogy minden a legjobban sikerült, másrészt azokért az ihletett pillanatokért is, amik még a legelső próbatermi időszakban meg aztán a stúdióban is alakították, jobbá tették a dalokat. Aztán meg szeretnénk minél többet koncertezni erdélyben és nemcsak, szeretnénk koncert DVD-t kiadni, új lemezt írni.
A másik zenekar, amivel Székelyudvarhelyen is többször jártam és decemberben is jövünk, a De La Funk. Ettől minél több bulit, party-t, lazaságot és jókedvet várok. Aki szeretné tudni, hogy hol és mikor, az a friss, ropogós, még nem tejesen kész, de már funkcionális http://www.delafunk.ro oldalon informálódhat.
A magánéletemben is vannak tervek, álmok, kívánságok. Ezek közül csak azt monanám el, hogy végre szeretnék jogosítványt szerezni, kicsit unom már a buszozást. A többit pedig a közelebbiek tudják, vagy megtudják.
Kellemes ünnepeket kívánok az uh.ro olvasóinak.

Katona Zoltán Loránd
Van még, ami teljesüljön a 2010-ben is, hiszen az állítólagos válság ellenére a világ minden táján teltházas koncertek zajlanak. Olyasmikben reménykedem, hogy az elmúlt két-három évben megszerzett klasszikus, nagy “skalpok” (Rolling Stones, AC-DC, R.E.M., Deep Purple, Sex Pistols, stb.), illetve szintén az utóbbi években látott-hallott, számomra szintén igen jelentőset alkotó és koncerten életreszóló élményt teljesítő zenekarok (The Killers, Kaiser Chiefs, The Wombats, Gogol Bordello, stb.) után olyan együtteseket hallgatok majd meg élőben, akik nem igazán ismertek a széleskörű közönség előtt. Kis, hangulatos klubkoncertekre vágyom, ahol egyszerű, kisemberek adják elő dalaikat, játszanak lelkesedésből virtuózan. Ugyanakkor meg azt is szeretném már megérni, hogy szűkebb környezetemben is nyitottabbak, befogadóbbak legyenek az emberek azon zenék iránt, amik csak igazából most lettek-lesznek ismertek. Azt vallom, hogy nem csak a jól ismert klasszikusok hallgatásakor kell jó érzés eltöltse az embert: hallgassa a nálunkfelé kevésbé sztárolt, majdhogynem ismeretlen, de értéket teremtő zenekarok munkásságát. Soroljam..? :-) Néhány tipp (biztosan fogtok hallani róluk): The Muse, White Stripes, Franz Ferdinand,Kasabian, Kings of Leon, vagy a magyarok közül a Kiscsillag, 30Y, illetve mások. Ja, s nem sajnálom, hogy nem lesz többé Sláger meg Danubius: ott van az MR2 Petőfi, eddig is messze túlmutatott rajtuk. Az Ilyenek voltunk meg a Kölyköd voltam után 2010-ben már mást kell ordítani torkunkszakadtából, más nemzedéki himnuszokat, illetve kedves kocsma- és bulidalokat. Ordítsuk inkább azt, hogy Van-e szándék..?! illetve azt, hogy Gyom nyomja az agyamaaat..!!! De azért a Red Hot Chili Peppers, esetleg a U2 közeli koncertjét sem hagynám ki… :-)

…és egy megkésett válasz Gothárd “Csövi” Csabától:
Én azt szeretném,hogy sztár legyek 2010-ig és belőletek is azt csináljak. Én ezt kérném az angyalkától és azt,hogy az Orpheusz színpadát 4 daru építse és 6 kamion szállítsa.
Na ezt írd meg az uh-ba!

ZENESAROCK – 2009. december 11.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

jo kezdet